Quantcast
Channel: Jennys handarbeten
Viewing all 779 articles
Browse latest View live

Jag drömmer om lingon och kantareller

$
0
0
I flera dagar har jag varit sugen på att gå ut i skogen och plocka bär och svamp men den här veckan lovar vädergudarna bara mörka moln på himlen. Det är bra med regn för annars blir det dåligt med svamp men tråkigt att inte våga gå ut i skogen och stanna där nån timme när man inte kan lita på vädret. Kanske det är bättre nästa vecka. Då ska jag bege mig ut. 
 
De här lingonen plockade jag förra året men inte åt mig själv. Jag bytte lingonen mot grönsaker. Se här.
 
Det var inte många kantareller jag hittade förra året men de räckte till en måltid åt mig i alla fall. I år hoppas jag hitta massor som jag kan steka i smör. Mmm..

Återanvända saker man annars slänger

$
0
0
Man ska tänka på miljön heter det. Jag sopsorterar och komposterar. Det jag också gör är att jag ser vilka saker som går att återanvända på annat sätt. Olika plastförpackningar kan man t.ex. använda igen till att förvara saker i efter att man har diskat dom. Man kan också göra pennställ av konservburkar. Jag samlar också på konservburkar, dragflikar och kaffepaket. Jag har lite olika idéer för dom.
 
Den här lägre varianten av konservburk tänkte jag ha små saker i. 
 
Jag tror att det heter dragflikar. På engelska kallas de pull tabs. De kan man göra mycket av. Se t.ex. här.
 
Sen min favorit: kaffepaket. Jag behöver spara ett tag till innan jag har tillräckligt många för att göra en väska.

Skolans betydelse

$
0
0
Det här är en fortsättning på berättelsen om mitt liv. Som vanligt hittar man alla tidigare inlägg i kategorin Livet innan bloggen. I det förra inlägget berättade jag om hur jag upplevde att min mammas närvaro i hemmet började minska den där hösten 1998 när jag hade börjat i åttonde klass. Jag började längta efter att flytta hemifrån men det skulle dröja ett tag ännu. Trots att det kändes jobbigt hemma minns jag min tid i högstadiet som en ganska bra tid i livet. 
 
Tjejgruppen
Skolan inbjuder till olika saker som engagerar mig. I skolan får vi information om ungdomsgården och aktiviteter där. Jag och några kompisar blir delaktiga i en tjejgrupp. Vi träffas i tjejgruppen en gång i veckan. Vi bakar, fixar naglar och hår och snackar om sånt som rör tonårstiden. Vi åker också på olika aktiviteter. En gång åker vi på ett helgläger till en kommun i norra delen av Ålands skärgård. Lägret som har namnet häx och prinsessläger är enbart för tjejer. Vi bor en massa tjejer i samma ålder på en skola. Under helgen gör vi olika workshops. Det handlar mycket om att bli stärkt som tjej utan inflytande av killar.
 
Skolans betydelse
Under hela högstadietiden är skolan väldigt viktig för mig. Jag lägger mycket tid på att göra läxor. Jag blir den där tjejen som sitter långt fram i klassen och räcker upp handen. Hon som har stripigt hår och glasögon. En riktig plugghäst enligt många. Jag försöker visa upp en positiv fasad så mycket jag kan när jag får retliga kommentarer om att jag är ett pluggo. Jag försöker att hitta mina egna väg genom livet och inte låta mig bli utelämnad åt deras tråkningar. Jag vill inte vara som alla andra. Jag tänker att om jag ska låta mig påverkas av det som händer i skolan så kommer det bli väldigt svårt att orka leva. Jag fokuserar på det positiva jag får av skolan: vänner, upplevelser, kunskap och utveckling. För mig är skolan viktig för att den ska ta mig vidare i livet. Jag vill ha bra betyg för att komma in på den skolan jag tänkt gå sen. Jag vill ha bra betyg i de ämnen som engagerar mig. Jag lider inte av prestationsångest. Det kan bero på att jag inte har några krav på mig hemifrån. Det är jag själv som sätter krav på mig själv. Fast egentligen upplever jag det inte som krav utan mer som mål, mål som jag lycka uppnå eftersom jag har lätt för att lära mig saker och min motivation är hög. 
 
Här kommer en låt med pojkbandet Hanson som jag lyssnade på mycket under tiden i högstadiet.
 
 
Efter att jag gått ut högstadiet börjar en ny svår period i mitt liv. Allt börjar det där året 2000 då jag går ut högstadiet. 
 
Fortsättning följer...

Skördefesten på Åland 2013

$
0
0
Skördefesten på Åland äger rum varje år den näst sista helgen i september. Förra hösten besökte jag tillsammans med bl.a. min syster olika öppna gårdar som deltog i skördefesten. Kanske åker jag på skördefest i år igen om det finns möjlighet. 
 
Först åkte vi till Ulfsby gård. Ulfsby gård är specialiserade på får. På gården tillverkas lammköttsprodukter och hantverk av ull och skinn. Några får lyckades jag tyvärr inte få på bild.
 
Vid parkeringen kunde man se en utställning av traktorer.
 
På Ulfsby gård kunde man titta på höns och kaniner. 

Vi gjorde ett stopp på Hemgården i Jomala där man kunde se på handarbeten men de fastnade tyvärr inte på bild. Sen åkte vi vidare till Bolstaholms gård. Bolstaholm är mest känt för sitt nötkött. Därför hade dom ett kotema. 
 
Säg "MU" sa jag och knäppte en bild. Kon ställde så snällt upp för fotografen. 
 
Alla skyltar gick i denna stil. På utedasset kunde man välja "kviga" eller tjur" istället för dam och herr. 
 
Efter besöket på Bolstaholm åkte vi vidare till Cederbergs och tittade på bomärken. 
 
Vid Cederbergs möttes vi av en väderkvarn. 
 
Bortom väderkvarnen fanns det djur som man fick gå fram och klappa.
 
Jag blev lite smått förälskad i de levande garnnystanen. 
 
En blyg häst.
 
Efter Cederbergs åkte vi till Vikingabyn. Allt kändes så genuint vikingatid i Vikingabyn: människorna, maten och byggnaderna. Ingenting signalerade nutid. Inte ens Infoboden.
 
 
 
 
Det var väl ungefär det. Vi avslutade dagen med en middag på restaurang Sea Point som hade en buffé med skördefesttema. 

Den sista skoldagen på hela grundskolan

$
0
0
Det här inlägget är en fortsättning på Skolans betydelse.
 
Så kom året 2000. Jag hade firat millennieskiftet med kompisar på torget i Mariehamn. Knappt två veckor senare fyllde jag 16 år. Skolan hade börjat efter jullovet. Det skulle bli den sista terminen på hela grundskolan. Nu gick jag i nian. Det kändes bra att gå ut skolan men samtidigt så visste jag inte vad jag ville bli. Jag hade verkligen inte en aning om vad jag ville jobba med. Jag hade sökt in på Ålands Lyceum. Vid den här tiden var Lusse som skolan kallas ett teoretiskt allmänbildande gymnasium. Det innebär att man inte får en utbildning men man får en allmänbildad examen som man ger möjlighet till att studera vidare på högskola. För mig var det här det bästa alternativet. Jag skulle få tre år på mig att utvecklas inom olika ämnen och ta reda på vad jag ville utbilda mig till sen. 
 
Den sista dagen på hela grundskolan
Till slut är den här. Den sista dagen på hela grundskolan. Jag minns den som en fin dag. Min pappa har kommit till Åland för att gå på min skolavslutning. Mamma och mina systrar är också med på avslutningen. Vi sitter i skolans gymnastiksal där alla niorna kommer att få gå upp klassvis och få sina betyg. När det sen är dags för utdelning av stipendier ropas mitt namn upp. Jag är lite förvånad men samtidigt glad över stipendiet. Jag hade strävat efter att göra bra ifrån mig i skolan men ett stipendium är inget man kan räkna med precis.
 
Efter skolavslutningen kommer mitt liv att förändras mycket. Mina kompisar kommer inte att välja samma skola som jag. Vi kommer fortfarande att träffas på fritiden men det blir inte riktigt samma sak när vi inte går i samma klass och skola. Våra liv förändras. Mitt liv förändras i en negativ riktning. Det vet jag ingenting om när sommarlovet börjar för det är först efter sommaren som det sker. I nästa inlägg ska jag berätta om hur sommaren var. Den här sommaren kommer jag att åka på en resa och få mitt första sommar jobb. 
 
Här kommer en låt från 2000. Även om livet förändras så finns det kompisar som alltid finns kvar i mitt liv. 
 
 

tidningen Åland 1967

$
0
0
Jag köper ibland gamla saker på loppisar, auktioner och från dödsbon. Det är ganska spännande ibland vad som ska dyka upp. I en koffert jag köpte på auktion för några år sen fanns det en massa saker. Förutom olika saker och en massa garn fanns det något att läsa också: 2 nummer av tidningen Åland från 1967. 
 
Färjsundsbron har inga trafikljus idag. Jag har aldrig sett trafikljus där. Vad hände med det?
 
Man får inte veta något om personskador men bilens skador och bromsspåret är dokumenterat.
 
Såhär hoppas jag ingen arbetsgivare uttrycker sig idag. Vad ingår egentligen i kompetensen en pålitlig mansperson? 

Fönster

$
0
0
I mitt hem ser de flesta fönster likadana ut men rummen har helt olika funktion. 
 
Badrumsfönstret släpper in mycket ljus men också mycket insyn därför har jag satt upp plastfilm i nedre delen av fönstret. 
 
Köksfönstret vid matplatsen. Det är meningen att det så småningom ska komma upp cafégardiner där vajern sitter.
 
Datarummet/gästrummet. 
 
Det här är min tolkning av denna veckas fototriss

Populära doptavlor

$
0
0
Doptavlor är verkligen populära nu. Jag har broderat 2 stycken tidigare. Den första jag gjorde var till min gudson Lucas i present. Den andra jag gjorde var beställd till en Siri. Den här som också är beställd ska bli till en Gideon.
 
Några stygn nu och då. Sakta börjar det likna något. 
 
Nu har nallen snart fått ett ansikte men det är långt kvar innan hela doptavlan är färdig.
 
Häromdagen såg min pappa det här inlägget och ville lägga in en beställning på en doptavla åt en som ska bli farmor. Jag har en doptavla kvar som inte är påbörjad men jag får vänta tills barnet är fött tror jag. Det behövs ju lite uppgifter såsom namn, vikt, längd osv. 
 
Ett broderikit på en doptavla åt en flicka. 
 
En liten bonus eller vad man ska kalla det. Jag har fått det här mönstret. Det låg på sätet i min bil en dag när jag hade lämnat den olåst. Jag har glömt att säga tack men visst är det fint att folk uppmuntrar mig att göra fler doptavlor.
 
Jag har lagt en lapp över namnet bara för att inte lämna ut identiteten på den som skrivit.

Garnshopping, terapi och ett födelsedagsfirande

$
0
0
Idag tog jag färjan över till fasta Åland. Jag har inte varit bort från ön sen jag kom hem från operationen. Det är över en månad sen. Det är lätt hänt att tiden går härute när det är så lugnt och skönt. Jag åker mest bort när jag har ärenden som kräver det. Jag har ju det mesta jag behöver här. Om det inte hade funnits butik eller post hade det kanske varit svårare. Då hade man behövt åka bort för att handla mat och hämta saker på postorder, men nu behövs det inte. 
 
Idag hade jag några saker på agendan ändå blev det inte riktigt som jag tänkt mig. Efter att jag åkt med färjan till Långnäs och sedan kört till Mariehamn hade jag mycket tid på morgon. Det är konstigt det där att man alltid upplever sig ha tid på morgonen och sen kör det ändå ihop sig tills dess att man ska åka hem...
 
Jag gick runt lite i stadsparken och strosade i väntan på att butiker skulle öppna. Mariehamn är lite av en sovstad. Butikerna öppnar först klockan 10. Det är alltid samma sak när jag tar morgonfärjan in till fasta Åland. Den färjan tar jag för att inte behöva vara borta hela dagen. Åker jag tidigt hinner jag hem till middagstid. 
 
Stadshusbackens plantering
 
Stadshusbackens plantering
 
Stadsparkens springbrunn
 
Så öppnade butikerna. Jag skyndade mig till Therese broderi där jag köpte garn. Det turkosa och det vita garnet behöver jag till att kunna fortsätta med sängöverkastet. Det rosa behövde jag för att kunna färdigställa den här babyfilten. 
 
 
Efter att jag handlat garn åkte jag till sjukhuset där jag hade tid för terapi. Det har varit mycket med min hälsa i sommar. Förra gången jag lämnade ön var jag också till sjukhuset. Idag var det inte min fysiska hälsa det handlade om. Jag ska fortsätta bearbeta mina traumatiska minnen. Jag har inte berättat så mycket om det förut men det är väl ingen större hemlighet att jag behöver gå i terapi. Det känns som att det kommer att bli bra fast det är en annorlunda upplevelse. Jag ska påbörja en behandlingsmetod som jag inte hört talas om förut. Jag kanske berättar mer om  själva metoden senare. Vi får se. 
 
Utsikten från väntrummet på sjukhuset är helt otrolig. 
 
Efter att jag varit på terapi åkte jag och handlade mat. I butiken mötte jag min morfars syster som jag knappt sett sen hon var till Sottunga. Sen ringde jag till pappa. En anledning till att åka till Mariehamn var ju att jag skulle träffa honom. Han fyllde år i lördags. Jag har inte hunnit fira honom. Han mötte mig på ett café i staden där han bjöd på kaffe och bulle. Med sig hade han den ständiga följeslagaren.
 
Pappas bebis. Hon beter sig som en bebis fast hon har fött en kull valpar.
 
Sen hoppade jag in i pappas bil. Vi åkte och mötte min syster på hennes jobb. Pappa tyckte hon skulle sluta 25 minuter tidigare. Det tyckte inte hon. DÅ slog det mig att pappa fyllde år. Jag hade vetat det hela tiden men helt glömt bort att köpa present. När pappa och jag åkte till ett köpcenter utanför Mariehamn så gick han och handlade mat. Jag impulsshoppade en present och ett kort under tiden och hoppades att min syster hade slagit in 2 välartade barn i sitt paket...
 
Efter shoppingen åkte vi tillbaka till min systers jobb. Vi tog henne med oss och åkte till en butik där pappa gick in och köpte glassar åt oss. Sen satt vi i hans bil och åt glass medan han öppnade våra paket. Såhär firade vi alltså vår pappas födelsedag. Pappa skjutsade mig sen tillbaka till min bil som stod kvar vid caféet. Jag åkte ner till Långnäs och tog färjan hem. Färjturen tillbringade jag på bildäck i min bil med min färjstickning och en podcast. 
 
Stickningen i vitt mohairgarn.

Bråttom

$
0
0
Att försöka fånga djur på bild är inte alltid så lätt. Jag tycker att de verkar ha svårt att vara stilla. Kanske har de bråttom iväg till något.
 
Den här katten hade svårt att sitta stilla. Det var bråttom med kameran om man skulle lyckas få henne på bild. Så fort jag försökte ta en bild började hon visa tecken på att hon hade bråttom iväg. Vart hon skulle vet jag inte. Hennes kompis satt kvar och undrade vad som hände.
 
 
Det här är min tolkning av denna veckas tisdagstema.

En virkad babyfilt

$
0
0
Jag har gjort några babyfiltar i den här modellen. Såhär gör jag dem. 
 
Babyfilten i pastellfärger
 
Jag virkar rutor enligt den här beskrivningen. Till den här filten virkade jag 48 rutor. Förut virkade jag mest rutor där jag bytte färg på varje varv men nu har jag börjat göra enfärgade rutor. Jag virkar 3 varv av en färg innan jag byter till kantfärgen. 
 
Till babyfilten har jag använt mig av fyra olika färger.

Sen syr jag ihop rutorna med avigsidan ut. Jag syr ihop 6 stycken rutor. Sen syr jag ihop filten radvis.
 
 
Rad för rad växer filten tills den är färdig.
 
Jag avslutar med att virka ett varv med stolpmaskor runt hela filten. 
 
Den färdiga filten

Babyfilt i pastellfärger

$
0
0
Nu är babyfilten i pastellfärger äntligen färdig. Den var ett restgarnsprojekt. Jag hade plockat ihop olika garner som jag tyckte passade ihop men det fanns inte tillräckligt med rosa garn så jag fick vänta med att färdigställa den tills jag hade köpt mera rosa garn.
 
 
När jag gör den här typen av filtar köper jag oftast garnet Novita Nalle eller 7 bröder när jag behöver fylla på med mer garn men grunden är restgarner som jag har liggande hemma. Restgarnerna kan vara av varierande kvalitet t.ex. akryl och ylle. Novitas garn i naturvitt eller svart brukar jag använda till filtarnas kanter. 

Vikten av positiva upplevelser

$
0
0
Det här är en fortsättning på inlägget Den sista dagen på hela grundskolan
 
Vikten av positiva upplevelser
Nu är sommarlovet här. Ett sommarlov jag har längtat efter. Under uppväxten har jag bland annat tillbringat sommarlov hos mormor och morfar, pappa, kompisar och på kanotläger i skärgården. Alla dessa positiva upplevelser har gett mig livskvalitet. Det är de upplevelserna som ger mig visioner om hur jag vill att mitt liv ska bli. Jag ser kompisar som har ett vanligt familjeliv och tänkt att sådär vill jag också ha det. Jag upplever saker där jag får vara mig själv utan att känna mig utsatt. Om jag inte hade haft såna upplevelser hade jag kanske inte haft styrkan att orka igenom allt det svåra.
 
Den här sommaren kommer det att bli två upplevelser att lägga till de fina minnena från uppväxten: den första solsemestern och det första sommarjobbet. 
 
Resan till Bulgarien
I början av sommarlovet åker jag med tjejgruppen till Varnakusten i Bulgarien. Den här resan har vi samlat pengar till genom att göra olika saker i tjejgruppen. Vi har ordnat en barnfest med olika aktiviteter där vi fick in pengar till resan. Vi har också bakat och sålt bröd och bakverk. Den här resan har vi planerat en längre tid och den är verkligen efterlängtad. Vi åker iväg en vecka. Det är en riktig solsemester. Mycket tid tillbringas på stranden men vi åker även på några utflykter. Vi är 4 st 16-åriga tjejer och 2 vuxna kvinnliga ledare. En tjejresa under uppsyn men ändå föräldrafri vilket känns skönt. 
 
Det här är jag på solsemester i Bulgarien när jag var 16 år. På bilden äter jag shopska-sallad (tomat, gurka, fetaost, sallad). Det serverades till förrätt på alla restauranger vi gick till. En rätt som jag alltid kommer förknippa med Bulgarien. 
 
I nästa inlägg ska jag berätta om mitt första sommarjobb. Fortsättning följer...

Busväder

$
0
0
Vilket busväder det är idag! Regnar och blåser som bara den. Mörkt är det också. Igår kväll fick jag använda ficklampan för första gången sen i våras. Den kommer att bli mer utnyttjad en lång tid framöver nu. Här på ön finns ingen gatubelysning. Vi har i och för sig inga gator heller utan bara en asfalterad väg och en massa skogsvägar. Det är tur att jag inte är mörkrädd och det är ganska mysigt att sitta inne och handarbeta lite, lyssna på podcasts eller slötitta på tv och kanske tända lite ljus. 
 
Jag fortsätter virka rutor till sängöverkastet

Personlig utveckling inom handarbete

$
0
0
En längre period nu har jag mina handarbeten varit ungefär samma saker om och om igen.
 
Plädar och babyfiltar i den här stilen med virkade rutor.
 
Doptavlor enligt färdiga kit med mönster och garn.
 
Ibland stickar jag vantar, sockor eller som här en tröja.
 
Det känns som att jag gör samma saker om och om igen. Det är inte tråkigt på något sätt. Jag tycker väldigt mycket om de projekten och genom att göra samma saker igen får jag möjlighet att finslipa detaljer och bli bättre och bättre. När jag virkar filtar t.ex. så kan jag experimentera fram nya färgkombinationer. 
 
Stickning
Det som jag känner nu är att jag vill utvecklas mer och våga mig på nya projekt. Jag känner mig som en amatör på stickning. Jag skulle vilja göra mer tröjor och koftor i olika stilar och mönster. Den här ponchon gillar jag. Kanske jag testar något i den stilen. Inom stickning skulle jag också vilja göra mer barnkläder. Det går ganska snabbt att sticka barnkläder så det är tacksamt för mig som lätt ledsnar på stickningen. En mönsterstickad tröja åt min gudson kanske skulle var något. 
 
Virkning
Inom virkningen tänker jag mig att jag ska våga mig på mer detaljer och finlir. Jag har köpt fiskargarn som jag ska virka en duk av. Jag har mest virkat i grövre garn så det här blir en utmaning för mig. Det blir inte riktigt i samma storlek och form som den här men det är i alla fall den stilen. 
 
Broderi
När jag broderar så använder jag mig av färdiga mönsterkit. Jag har sen något år tillbaka tyg till prydnadskuddar som man kan brodera på. Jag har länge tänkt att jag skulle göra soffkuddar, men jag vet inte hur jag ska börja. Jag har funderat på mönster men inte fastnat för något ännu. Det känns lite läskigt att göra ett eget mönster men kanske är det den vägen jag ska gå. Det var en kvinna som tipsade mig att jag ska göra en skiss först som jag kan utgå från. Jag får helt enkelt sätt mig och börja rita mönster. 

Första sommarjobbet

$
0
0
Det här är en fortsättning på inlägget Vikten av positiva upplevelser
 
Det här sommarlovet när jag är 16 år och har gått ut nian får jag mitt första sommarjobb. Under läsåret i nian har jag och en klasskompis gått på en typ av fortbildning på helgerna. Fortbildningen som har namnet storasyskonutbildningen ordnas av Mariehamns församling. Det är en form av ungdomsledarutbildning. Här kan man läsa mer om storasyskonutbildningen. För mig innebar den att jag fick möjlighet att jobba som ledare på ett konfirmationsläger under sommaren. 
 
Första sommarjobbet
I slutet av juli åker jag ut till lägergården. Där kommer jag att bo i ca 2 veckor tillsammans med andra ledare och konfirmander. Det blir en intressant upplevelse för mig på flera sätt. Året före har jag själv blivit konfirmerad och var då på ett likadant läger på samma lägergård. Jag ser på konfirmanderna med lite nostalgi i blicken för jag vet precis vad de går igenom. Jag tycker även att det är väldigt skönt att komma bort hemifrån. Jag får en möjlighet att vila från allt som händer hemma. Man blir väldigt avskärmad från omvärlden ute på lägergården. Det finns inte mobiltelefoner, internet eller tv. Det finns ingen tillgång till tidningar, godis eller andra frestelser. Härute studerar man religion och äter på regelbundna tider. Det finns även en fritid. Då kan man gå till stranden och simma eller spela spel. Ibland ordnas det roliga lekar för konfirmanderna. Efter middagen vaktas konfirmanderna i en timmes tid. Då ska de hålla sig på sina rum och studera religion i tysthet.
 
Jag har också andra uppgifter att sköta såsom att hålla i kvällsandakten i kapellet vid några tillfällen. Jag väljer ut en liknelse ur bibeln som jag gör en tolkning av för att förmedla ett budskap. En liknelse som alltid finns kvar i mitt minne är den om mannen som ville bli räddad från en översvämning.
 
Mannen och översvämningen
Det finns en by som är hotad av översvämning. Alla människor överger byn för att rädda sig själva. Alla utom en man. Han är skeptisk till Gud. Han säger: "Om Gud finns kommer han att rädda mig." Tiden går. Det börjar regna. Det regnar mycket. Vattennivån stiger. Det börjar närma sig huset. Det kommer flera människor och säger till mannen att följa med dom innan det är försent. Han stannar. "Om Gud finns kommer han att rädda mig." säger han. Det fortsätter regna. Vattnet letar sig in i mannens hus. Han går upp till övervåningen. Det kommer människor i båt. De frågar om han inte ska följa med dom innan det är försent. Han följer inte med. Han svarar: "Om Gud finns kommer han att rädda mig." Till slut är hela huset fyllt med vatten. Mannen har klättrat upp på taket. Det kommer människor med helikopter och erbjuder sig att rädda mannen. Han tackar nej. "Om Gud finns kommer han att rädda mig" säger han. Det slutar med att han dör. Han kommer upp till himlen och får träffa Gud. Han frågar Gud: "varför räddade du inte mig?" Gud svarar: "Jag kom till dig på tre olika sätt. Jag kom till fots, jag kom med båt och jag kom med helikopter." 

Budskapet med den här berättelsen är att Gud kan komma i olika skepnader. Det här har följt mig genom livet. Inte så att jag alltid tänker på Gud utan att det finns andra saker som också kan komma i olika skepnader. Vänner t.ex. De som betyder mest kanske ser ut på ett helt annat sätt än vad man kan föreställa sig. 

Idag är det dags för ett huvud

$
0
0
Såhär har doptavlan vuxit fram den här veckan. Idag är det dags för bebisen att få ett huvud. 
 
 
 

CupCard

$
0
0
Idag fick jag ett mail från CupCard. CupCard är en tjänst där man kan designa sina egna inbjudningskort till bröllop, födelsedagar, studenten och annat. Man kan ladda upp sina egna bilder, skriva sina egna texter och designa sina kort hur man vill. CupCard printar sedan korten och skickar dom med posten hem till dig. 
 
Jag tycker att det verkar vara en bra tjänst för den som vill ha designa sina egna inbjudningskort men inte är så pysslig av sig. CupCard har färdiga mallar på hemsidan där man kan ändra alla detaljer precis hur man vill. Det är lätt att experimentera sig fram tills man är nöjd med designen. Sen är det bara att skicka in beställningen och få korten på posten. 
 
Just nu erbjuder CupCard en unik rabattkod till mina läsare på 15% rabatt. Koden är JENNY-C97E. Rabatten gäller i 2 veckor.
 
 Bild: CupCard
 
Detta inlägg är ett samarbete med CupCard.

Forneldarnas natt

$
0
0
Igår var det dags för årets upplaga av Forneldarnas natt. Här kan du läsa lite mer om vad Forneldarnas natt är.
 
Det här låg i min brevlåda för någon vecka sen.
 
Vi höll som vanligt till nere i hamnen vid restaurang Salteriet. Kvällen började med grillning. Jag tog med mig korv, ketchup och lite att dricka, men hade glömt bort tallrik, bestick, glas... Det ordnade sig. De kvinnor som jag sen träffade och delade bord med lånade så snällt ut allt möjligt. Det är alltid så mysig stämning på såna här evenemang. Man tar med sig något hemifrån, träffas och delar med sig. 
 
Efter att vi hade ätit färdigt var det dags att gå in på Salteriet. 
 
Restaurang Salteriet
 
Inne på Salteriet lyssnade vi på poesi. Det är nästan så att jag önskade att jag hade tagit med mig en dikt att läsa upp. Nästa år kanske? Det var en personlig och familjär stämning därinne, som det alltid är i det här småskaliga samhället. Det kändes väldigt fint att lyssna på dikter. Efter diktuppläsningen sjöng vi några allsånger tillsammans. 
 
Sen var det dags att tända marschallerna som är en symbol för fornelden. Det är en härlig känsla att föreställa sig pärlbandet av marschaller längs hela Östersjön. 
 
 
 
 
 
 
 

I stormens öga

$
0
0
Det här är en fortsättning på inlägget Första sommarjobbet
 
Från att ha upplevt ett sommarlov som 16-åring med positiva upplevelser kastas jag tillbaka till den tuffa verkligheten som pågår hemma i lägenheten i stan. Nya vindar blåser när jag kommer hem från konfirmationslägret.
 
I stormens öga
Det var som om sommarlovet hade börjat inne i stormens öga. I stormens öga var det lugnt och vindstilla. Där kunde man börja hoppas och känna en framtidstro. Det var lätt att tro att stormen i mitt liv var över nu och jag började känna mig lugn och trygg, men det var en falsk trygghet. Jag kastades plötsligt ut ur stormens öga och hamnade mitt i stormen. Stormen som pågår hemma. Det har stormat hemma många gånger förut så det är inget nytt, men den här stormen är ändå svårare än tidigare. Jag vet inte hur jag ska klara det den här gången. Det är starkare krafter än vad det har varit förut och jag är mindre förberedd den här gången. Jag har inte samma styrka att klara av den här stormen. Jag försöker stå emot med all min kraft. Jag vill ta mig igenom stormen den här gången också trots att vindstyrkan är större än någonsin.
 
Här kommer låten Flickan och kråkan. Under hela uppväxten har jag försökt fly från tillvaron hemma. Mitt hopp och min framtidstro har skadats. Nu har livet kommit ikapp mig. Det går inte att fly längre. 
 
Fortsättning följer...
 
  
Viewing all 779 articles
Browse latest View live