På Åland har man lite olika alternativ för barnomsorg under skolåldern, lite beroende på vad kommunen kan erbjuda. Alla kommuner har dock skyldighet att bistå med barnomsorg om behovet finns. I de mindre kommunerna finns oron att flera av alternativen för barnomsorg, kommer att försvinna pga rationellt tänkande och majoritetsbeslut där de mindre samhällena inte får möjlighet att påverka.
Lekskolor
Under 1950-talet var det ännu vanligt att de flesta kvinnor var hemma med sina barn medan männen arbetade, eftersom det inte fanns organiserad barnomsorg. Under 1960- och 1970-talet började daghem växa fram på Åland, men till en början var barnomsorgen inte i kommunal regi, istället var det föreningen Folkhälsan som startade lekskolor ute i kommunerna. Lekskolornas verksamhet kan jämföras med daghemmens, med vissa skillnader. Lekskolorna fanns kvar länge, men har med tiden ersatts av kommunala daghem.
Familjedagvård
Något som finns i olika form på Åland, är familjedagvård. På fasta Åland kallas personerna som arbetar med detta för Dagmammor, eftersom det ofta är kvinnor som bedriver verksamheten i sina egna hem. Dagmammorna är avlönade av kommunen. I skärgården är det vanligare att kommunen bistår med lokal och verksamheten påminner mer om lekskolor eller daghem.
Barnängen
I Kökar drevs barnomsorgen genom familjedagvård, fram till 1994 då kommunen lät bygga daghemmet Barnängen i Hellsö intill Hälso- och sjukvårdsmottagningen. Barnängen har plats för ca 20 barn och kan ta emot barn från 1 år, eftersom man har anpassat lokalen även för de minsta barnen.
